Geschiedenis
Toneelvereniging "Ongerein" uit Linne is ontstaan in 1989 op initiatief van Tiny Janssen-Tinnemans uit Linne. Een eerste aanzet in mei van dat jaar kwam tot stand onder leiding van Frans Ververs en de eerste "leden" Tiny Janssen, Jo en Toos Aarts, Thei Peeters (eine van de sjmeed), Ini Nijsen, Tiny Koster en Mariet Wolfhagen.De oprichting van "Ongerein" verliep traag maar er kwam uiteindelijk toch iets van de grond en in september 1989 werd gestart met lezen en repeteren in de huiskamer van de Familie Aarts. Hub Nijsen (De meister van de jongessjool) werd gevraagd enige regie-sturing te geven en de eerste opvoering van twee eenakters (van Johan Blaaser) vond plaats in maart 1990 in zaal Hanzo en met succes. Er werden toen 2 uitvoeringen in een weekend gespeeld. Geert Hanssen en Ed Janssen kwamen in 1990 bij de vereniging. In 1991 werden opnieuw 2 grotere sketches gespeeld.
***
Profeten uit eigen land worden niet geëerd en er werd al gauw gezocht naar een professionele regisseur. Die werd gevonden, dat was echter geen succes en mede door familieomstandigheden kon in dat jaar (1992) niet worden opgetreden.
***
In maart 1993 werd er weer gespeeld, de vereniging verhuisde van zaal Hanzo naar de Harmoniezaal met een grote bühne. Hub Nijsen speelde zijn enige rol bij “Ongerein" als vader Lemmens, een duivenmelker en was tevens regisseur. Ot Cloudt en Ria Theelen kwamen in 1992 bij de vereniging. Ledenwerving ging in die tijd als volgt. Na de repetitie op de basisschool Triangel werd een pintje gepakt in de kroeg, soms was dat bij café Den Tegel. De kasteleinse van dat café werd gevraagd om ook te spelen bij “Ongerein" en zo maakte Agnes Massy (ein remunjs maedje) haar debuut in 1993 als Mia de vrouw van vader Lemmens. Bert Theelen bediende achter het doek een radio-cassetterecorder met één knop voor de “Belgische duivenberichten". Ed Janssen fungeerde als souffleur.
Ad Willems en Bert Theelen kwamen in september 1993 ook bij de vereniging en kregen een klein rolletje als Wiel Kops en Sjang Kaps, 2 wat oudere kroeglopers in het stuk “Plien oet ’t Reutje" of “Van dien femilie mos-se ’t höbbe".
***
In 1995 werd de super boerenklucht “Veer boere op vriejerspaad" gespeeld in een geweldig decor. De gebroeders Wieker waren vier vrijgezellen en daar wilden mijnheer pastoor en de burgemeester wel wat aan doen. Thei Peeters als een dronken pastoor en Geert Hanssen als Dreeske de butler waren o.a. de toppers. Het succes was groot en een jaar later ging de vereniging naar 4 speelavonden verdeeld over 2 weekenden. Er werden vervolgens o.a. enkele prima kluchten gespeeld van Hub Fober waaronder “De gouden Ingel", “De Sjiereslieper en “t Eksaame".
In Maasbracht-Beek werden de stukken als 5e avond opgevoerd.
***
In 1999 bracht de vereniging het stuk “Oppe kemping" op de planken. Het bewerkte stuk van Carl Slotboom was een voltreffer met 2 caravans op de bühne. Monique Creemers maakte haar debuut in dat jaar. Tine Koster lag echt onder een caravan, omdat het regende en Agnes Massy (als Truus de vrouw van die vreselijke man Bair) was heerlijk simpel met de steeds herhaalde vraag: “Bair, wieveul erpelele môt ich sjelle?"
***
Wim Creemers kwam in 2001 onze vereniging versterken als decorbouwer, dat doet hij nu samen met Ed Janssen. Marjo Kilkens maakte haar debuut in 2002 in de klucht “Laot dich neet kiste" van Hub Fober.
***
In de daarop volgende jaren werden voor het eerst enkele Engelse kluchten gespeeld van o.a. Ray Cooney waaronder “Alles uit… behalve het licht" of “Ein bitje te bontj", de dolle klucht met de bontjassen in de zaak van Caris & Bloem met veel verkleedpartijen en schaars geklede dames.
In dat stuk maakten Femke Broens, Christien Sampers en José Ververs hun debuut.
***
In 2005 weer een echte Engelse klucht van Anthony Marriot & Bob Grant (No room for love). In dat jaar nemen een aantal mensen van het eerste uur afscheid bij Ongerein. Lees het stukje in Linner Nieuws.
Het doel van de vereniging is vanaf de oprichting ongewijzigd, namelijk het spelen van dialect-kluchten voor de Linner gemeenschap. Daarnaast doet de vereniging mee met een korte sketch op de Linner-avonden van CV “De Kwekkerte" (zie diversen). Verder leveren we al een aantal jaren Sinterklaas en de Pieten voor de jeugdvoetbal van Linne.
***
In het seizoen 2005-2006 werd Cor Bastiaans onze nieuwe regisseur. Cor is geen onbekende in de Limburgse toneelwereld. Hij heeft zelf veel gespeeld en is regisseur van vele verenigingen geweest.
***
In 2006 speelden we onder leiding van Cor met veel plezier de klucht van Carl Slotboom “Gevange in ’t Laurentius Ziekehoes". Onze entreekaart was een ziekenhuis-polsbandje met Geert Hanssen in de rol van een dwaze verpleger “Antoine" en Ot Cloudt als inbreker. Onze bezetting werd verder uitgebreid met Harm Hansen die als figurant zijn debuut maakt met een infuus in de hand. Mirjam Linders en Linda van Poppel debuteerden eveneens. We namen afscheid van Marjo Kilkens die verhuisde naar Harderwijk (werk en liefde) maar steeds onze voorstellingen bezoekt.
In 2006 speelden we onder leiding van Cor met veel plezier de klucht van Carl Slotboom “Gevange in ’t Laurentius Ziekehoes". Onze entreekaart was een ziekenhuis-polsbandje met Geert Hanssen in de rol van een dwaze verpleger “Antoine" en Ot Cloudt als inbreker. Onze bezetting werd verder uitgebreid met Harm Hansen die als figurant zijn debuut maakt met een infuus in de hand. Mirjam Linders en Linda van Poppel debuteerden eveneens. We namen afscheid van Marjo Kilkens die verhuisde naar Harderwijk (werk en liefde) maar steeds onze voorstellingen bezoekt.
***
In 2007 wederom een Slotboom klucht die bewerkt werd tot “Blaauw blood, sigare en zeebein". Een klein gezelschap maakt een cruise naar Engeland. De reisorganisatie die dergelijke gezelschappen altijd met zorg samenstelt, had deze keer een probleem. De passagiers bestonden uit de meest uiteenlopende families en typen. Blauw bloed en het gewone volk samen op een schip. Dat gaf natuurlijk problemen. De bezetting bestond uit 13 personen, waarbij Thierry Cloudt, Cecile Cuypers (toneeltransfer uit Beegden), Nikkie van Lankveld en Jenny van de Laar hun debuut maakten. Nelleke Theelen en good old Ria Theelen hielpen ons uit met gastrollen. Enkele debutanten stonden stijf van de zenuwen. In dat jaar presteren de bühne-bouwers uitzonderlijk:een cruise-schip met een echte loopplank als decor. Na de uitvoering werden we uit Friesland benaderd met de vraag of de boot te koop was. Helaas de deal ging niet door, de boot was gesloopt.
***
In 2008 gingen we weer op de Engelse toer met de klucht “Pikante bankzake!" (origineel “No sex in Sussex" van Anthony Marriot & Alistair Foot). Het stuk werd door Ongerein bewerkt en het speelde zich af in een appartement boven de plaatselijke Rabo-bank. Onze poster van dat jaar kende een balkje op een foto uit de Playboy. Thierry Cloudt als Peter en Femke Broens als Francien konden hun geluk niet op in dit stuk, ze waren pas getrouwd. Harm Hanssen als de preutse kassier Boudewijn regelde het “Pikante materiaal". Monique Creemers (woonachtig in Pruuses) nam in dat jaar helaas afscheid van ons. Zij maakte haar debuut in 1999 “Oppe kemping" en speelde met veel plezier en inzet.
***
In 2009 speelden we de 4e en laatste productie samen met Cor Bastiaans, de Duitse klucht “Verkezingssjpel", met als rode draad de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Linne. Het is verkiezingstijd in Linne. Samen met de gemeenteraadsleden heeft de schijnheilige burgemeester Leo Duifjes (Bert Theelen) het beste voor met het dorp. Vriendjespolitiek en het jaarlijkse uitstapje van de gemeenteraad naar een "verderfplaats" aan de Rijksweg met veel drank en vrouwen zijn echter nog belangrijker. Maar dan besluiten een aantal vrouwen om met een vrouwenpartij deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vrouwen en mannen hebben elkaar bestreden met complot, list en bedrog. Uiteindelijk heeft niemand gewonnen want de herindeling uit Maastricht kwam sneller dan verwacht.
***
In 2010 werd Laurens Savelkoul uit Sittard onze regisseur.
Laurens heeft als tekstschrijver en regisseur veel ervaring. Met hem spelen we de Engelse komedie “Proemevlaaj en kebab" (origineel “Ketchup en Sangria" van Duncan Greenwood & Derek Parkes). Het stuk werd flink bewerkt en het speelt zich af in pension Cleopatra aan de Turkse kust waar de families Slabbers en de Bock uit Linne zich ontmoeten. De cast bestond uit 13 personen.
Rocco Schoenmakers, Bryan Bongers en Gilbert Lucas maken hun debuut. Gilbert doet dat als Murat en vervanger van Thierry Cloudt omdat die er achter komt dat hij tijdens de uitvoeringen in Heerenveen “schaatsverplichtingen" heeft. Ria Theelen komt als “Greta" en Frau von Fritz Grötz (een Duitse toerist) nog een moment op de bühne.
Onze fraaie poster krijgt aandacht in de rubriek “Sjietbergkse van Dagblad de Limburger. Lees hier:
zaterdag, 20 maart 2010
INTEGRATIE LINNE GESLAAGD...
In de grote steden in Nederland is het nog altijd een heet hangijzer; de integratie van allochtonen in de gemeenschap. Ook in steden als Roermond, Weert en Venlo is dat nog altijd een zeer moeizaam proces. In heel West-Europa eigenlijk nog. In heel West-Europa? Nee, de kleine nederzetting Linne, onderdeel van Maasgouw, heeft de integratie allang opgelost. Daar voeren ze gewoon een leuk toneelstuk op met de pakkende titel Proemevlaaj en kebab en alles is koek en ei. Zo kan het dus ook...
***
In 2011 spelen we met Laurens Savelkoul “De Sjpaanse Vleeg" (origineel “De Spaanse Vlieg" van Frans Arnold en Ernst Bach). “De Spaanse vlieg" is een echte klassieker onder de Duitse kluchten en stamt uit 1913. Het stuk is ontelbare malen opgevoerd door het Millowitsch theater en kwam diverse malen op de tv.
INTEGRATIE LINNE GESLAAGD...
In de grote steden in Nederland is het nog altijd een heet hangijzer; de integratie van allochtonen in de gemeenschap. Ook in steden als Roermond, Weert en Venlo is dat nog altijd een zeer moeizaam proces. In heel West-Europa eigenlijk nog. In heel West-Europa? Nee, de kleine nederzetting Linne, onderdeel van Maasgouw, heeft de integratie allang opgelost. Daar voeren ze gewoon een leuk toneelstuk op met de pakkende titel Proemevlaaj en kebab en alles is koek en ei. Zo kan het dus ook...
***
In 2011 spelen we met Laurens Savelkoul “De Sjpaanse Vleeg" (origineel “De Spaanse Vlieg" van Frans Arnold en Ernst Bach). “De Spaanse vlieg" is een echte klassieker onder de Duitse kluchten en stamt uit 1913. Het stuk is ontelbare malen opgevoerd door het Millowitsch theater en kwam diverse malen op de tv.
De drie bedrijven spelen zich af ten huize van Ab Klinkers, mosterdfabrikant met Ot Cloudt in de hoofdrol. Hij wordt echter geconfronteerd met een "zeer lastig zaakje" dat nog voortspruit uit de jaren voor zijn huwelijk. Hij doet alle moeite dit voor zijn vrouw Emma (José Ververs) verborgen te houden. Alles dreigt telkens uit de hand te lopen en de meest gekke misverstanden stapelen zich op. Telkens wanneer hij denkt een oplossing gevonden te hebben duiken er andere moeilijkheden op....
Op het eind van de avond weten een aantal bezoekers van onze voorstelling nog steeds niet wie de Spaanse Vlieg nu was.
***
Dorry Beckers en José Ververs hebben in 2011 een grime-cursus gevolgd bij het LFA.
Beide geslaagd en het resultaat mag er zijn.
Alhoewel?
Op het eind van de avond weten een aantal bezoekers van onze voorstelling nog steeds niet wie de Spaanse Vlieg nu was.
***
Dorry Beckers en José Ververs hebben in 2011 een grime-cursus gevolgd bij het LFA.
Beide geslaagd en het resultaat mag er zijn.
Alhoewel?
***
Laurens Savelkoul wordt in 2012 opgevolgd door onze eerste vrouwelijke regisseur en eigen-lid Cécile Cuypers.
Met Cécile kiezen we in 2012 voor het eerst in de historie van Ongerein voor een komische triller waarbij de lat hoog gelegd wordt qua spel, techniek en decor. Deze Engelse komische thriller (origineel “Wanted one body") van Charles Raymond Dyer speelt zich af rond 1950 op Huize Ravensburg in de Linner Weerd. Wanneer twee notarissen arriveren om de laatste wilsbeschikking van de oude heer Van Hofsteden mede te delen aan de nabestaanden, zijn ze getuige van een serie vreemde gebeurtenissen die zich daar afspelen. Donder, bliksem, blaffende honden en een verdwenen lijk vormen de rode draad in het stuk. Manon Janissen (als secretaresse Pauline Geraets) maakte haar debuut en Monique Ebeling-Creemers vervulde een gastrol als Claire het kamermeisje.
Laurens Savelkoul wordt in 2012 opgevolgd door onze eerste vrouwelijke regisseur en eigen-lid Cécile Cuypers.
Met Cécile kiezen we in 2012 voor het eerst in de historie van Ongerein voor een komische triller waarbij de lat hoog gelegd wordt qua spel, techniek en decor. Deze Engelse komische thriller (origineel “Wanted one body") van Charles Raymond Dyer speelt zich af rond 1950 op Huize Ravensburg in de Linner Weerd. Wanneer twee notarissen arriveren om de laatste wilsbeschikking van de oude heer Van Hofsteden mede te delen aan de nabestaanden, zijn ze getuige van een serie vreemde gebeurtenissen die zich daar afspelen. Donder, bliksem, blaffende honden en een verdwenen lijk vormen de rode draad in het stuk. Manon Janissen (als secretaresse Pauline Geraets) maakte haar debuut en Monique Ebeling-Creemers vervulde een gastrol als Claire het kamermeisje.
***
In 2013 spelen we met Cécile Cuypers de Duitse klucht “De verloofde van mien vrouw". Deze klucht speelt zich af in de jaren ’70 rondom een doktersechtpaar dat de eindjes aan elkaar moet knopen. Dankzij een afspraak die lang geleden gemaakt is, krijgen ze financiële hulp van een verre familie uit Canada. Maar als deze familie onverwachts over de vloer komt om de afspraak te bezegelen slaat de paniek toe
en wordt alles uit de kast gehaald om maar niet door de mand te vallen.
Endy van de Hurck als Andrew en Carla Peters als Lillie maakten hun debuut evenals een kanariepiet.
***
In 2014, ons jubileumjaar, hebben we met André en Alber een aantal onvergetelijke uitvoeringen gehad.
Toneelvereniging “Ongerein" uit Linne speelt in april 2014 vijf keer de klucht “André en Albèr" (origineel “Alfred en Albert") van de Nederlandse schrijver Carl Slotboom. Het stuk is door “Ongerein" bewerkt en telt drie bedrijven, uiteraard in het dialect. De bezetting bestaat dit jaar uit negen personen. De regie is in handen van Cor Bastiaans uit Buchten.
Na onze succesvolle klucht met een Canadees tintje “’De verloofde van mien vrouw" van vorig jaar, staan we dit jaar op de bühne met een klucht vol hilarische momenten, verrassende wendingen en fraaie types …!
Korte vooruitblik
De klucht speelt zich af in de huidige tijd rondom een zakenman met een goed lopend bedrijf. Als zijn vrouw met dochter een paar dagen naar familie in Boxmeer gaan logeren, ziet André zijn kans schoon om stiekem naar Parijs te gaan om zich eens goed te laten verwennen. Hij heeft het prima voorbereid zodat niemand er achter zal komen dat hij een paar dagen naar Parijs is geweest. Paul zijn boekhouder zal de zaken waarnemen. Er lijkt helemaal niets mis te gaan, totdat de schoonfamilie uit Boxmeer op de stoep staat.
Hoe zal dit aflopen, als ook nog eens de scharrel en tweelingbroer van André onverwacht langskomen….?
***
Die Raar Femilie (2015)
Na onze succesvolle klucht met een Canadees tintje “’De verloofde van mien vrouw" van vorig jaar, staan we dit jaar op de bühne met een klucht vol hilarische momenten, verrassende wendingen en fraaie types …!
Korte vooruitblik
De klucht speelt zich af in de huidige tijd rondom een zakenman met een goed lopend bedrijf. Als zijn vrouw met dochter een paar dagen naar familie in Boxmeer gaan logeren, ziet André zijn kans schoon om stiekem naar Parijs te gaan om zich eens goed te laten verwennen. Hij heeft het prima voorbereid zodat niemand er achter zal komen dat hij een paar dagen naar Parijs is geweest. Paul zijn boekhouder zal de zaken waarnemen. Er lijkt helemaal niets mis te gaan, totdat de schoonfamilie uit Boxmeer op de stoep staat.
Hoe zal dit aflopen, als ook nog eens de scharrel en tweelingbroer van André onverwacht langskomen….?
***
Die Raar Femilie (2015)
"Die raar femilie"
Beste mensen,
"Die raar femilie'.... een klucht waarbij je goed moet opletten...maar wat hebben we genoten van het feit dat jullie zo hebben genoten!
Bijna alle vijf voorstellingen uitverkocht, heerlijk gelachen, geweldig applaus, staande ovaties en leuke reacties hebben ervoor gezorgd dat wij ook dit jaar vol trots kunnen terugkijken naar wat we voor jullie hebben gespeeld.
Al die maanden repeteren en voorbereiden is het waard geweest.
Wij gaan nu een aantal maanden uitrusten en opladen. Binnenkort wordt het nieuwe stuk voor het komende seizoen gekozen.
Zijn jullie benieuwd? Wij houden jullie op de hoogte via Facebook en onze website.
Mensen, bedankt, een mooi voorjaar en heerlijke zomer toegewenst, namens Ôngerein.
Beste mensen,
"Die raar femilie'.... een klucht waarbij je goed moet opletten...maar wat hebben we genoten van het feit dat jullie zo hebben genoten!
Bijna alle vijf voorstellingen uitverkocht, heerlijk gelachen, geweldig applaus, staande ovaties en leuke reacties hebben ervoor gezorgd dat wij ook dit jaar vol trots kunnen terugkijken naar wat we voor jullie hebben gespeeld.
Al die maanden repeteren en voorbereiden is het waard geweest.
Wij gaan nu een aantal maanden uitrusten en opladen. Binnenkort wordt het nieuwe stuk voor het komende seizoen gekozen.
Zijn jullie benieuwd? Wij houden jullie op de hoogte via Facebook en onze website.
Mensen, bedankt, een mooi voorjaar en heerlijke zomer toegewenst, namens Ôngerein.
De spelersgroep is in 2015 uitgebreid met Ellen Starmans en Michel Theelen, die hun debuut bij “Ongerein" hebben gemaakt in een raar femilie.
***
Onze productie 2016 "Hoogheid, uw kameel staat voor" was een blijspel in drie bedrijven van Max Andrea.
De bezetting in onze 26e productie bestond uit 4 dames en 5 heren met Cor Bastiaans als regisseur. Hij heeft het originele stuk voor ons bewerkt.
Een Oosterse Prins (Ali Ben Youssef) heeft drie jaar lang een briefwisseling onderhouden met een Limburgs meisje.
Uit deze briefwisseling is een grote liefde gegroeid. Nu komt de prins met zijn gevolg naar Limburg om het meisje tot zijn bruid te maken.
Dat is aanleiding voor een serie doldwaze verwikkelingen.
***
Onze productie 2016 "Hoogheid, uw kameel staat voor" was een blijspel in drie bedrijven van Max Andrea.
De bezetting in onze 26e productie bestond uit 4 dames en 5 heren met Cor Bastiaans als regisseur. Hij heeft het originele stuk voor ons bewerkt.
Een Oosterse Prins (Ali Ben Youssef) heeft drie jaar lang een briefwisseling onderhouden met een Limburgs meisje.
Uit deze briefwisseling is een grote liefde gegroeid. Nu komt de prins met zijn gevolg naar Limburg om het meisje tot zijn bruid te maken.
Dat is aanleiding voor een serie doldwaze verwikkelingen.
***
Onze productie 2017 "Paniek in ut ziekehoes" was een klucht van Ray Cooney.
Wederom heeft Cor Bastiaans deze productie geregisseerd
Het verhaal speelt zich af in de dokterskamer van het St. Andrews ziekenhuis in Londen. Het is enkele dagen voor kerstmis.
Dokter David Mortimore is gekozen om op een wereld gerenomeerd congres van neurologen een lezing te geven. Tijdens die voorbereiding
krijgt het bezoek van een verpleegster met wie hij jarenlang heeft samengewerkt. Zij brengt hem het het heugelijke nieuws dat hij vader is van een 18-jarige dochter...
Dit is het begin van een hectische middag in het ziekenhuis.
Marjan Slabbers, Renée Peijs en Alain Nissen maken hun debuut bij Ongerein.
***
Op 2 april jl. in de pauze van onze 3e uitvoering van “Paniek in ut Ziekehoes” hebben we Ot Cloudt gehuldigd vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap bij onze toneelvereniging.
Ot heeft vele malen gespeeld, Ot was decorbouwer, souffleur, voorzitter en is nog steeds vertaler van onze stukken in het dialect.
Een dikke proficiat voor zijn volle inzet in die 25 jaar.
***
De productie van 2018 was "De RoddelTant". Cor Bastiaans verzorgde de regie van deze productie, dit was zijn 9e en tevens laatste productie met “Ongerein”
De Roddeltante is een Duitse komedie in drie bedrijven, origineel (Tratsch im Treppenhaus) van Jens Exler.
Het verhaal speelt zich af in op de overloop van een huurhuis op de 3e etage.
De mensen die daar wonen gaan gebukt onder de roddelterreur en achterklap van een roddeltante.
De cast van de Roddeltant bestonden uit Jenny van de Laar | Tessa Salentijn | Michel Theelen | Rocco Schoenmakers | Christien Sampers | Thierry Cloudt | Marjan Slabbers
***
In de pauze van de 5e uitvoering op 14 april 2018 van de Roddeltant hebben we afscheid genomen van onze regisseur Cor Bastiaans.
Cor heeft veel betekend voor Ongerein en in totaal 9 producties met ons verzorgd in de periode 2006-2018. Als aandenken werd hij verrrast met een fotoboek van die 9 producties.
Aan zijn werk als regisseur komt daarmee een eind. Als speler zal Cor in “De 13 van Roermond” in december 2018 zijn debuut maken bij Ongerein. Dat is wel heel bijzonder
.
Cor hartstsikke bedankt!!
***
In december 2018 speelden wij als toneelvereniging “Öngerein” een extra voorstelling, een dramatoneel rond de gebeurtenissen in Roermond kerstmis 1944. Het was een volledig eigen productie van Ongerein.
In de “De 13 van Roermond” zijn wij getuige van de executie van 13 onderduikers op bevel van de Kampfkommandant Ulrich Matthaeas.
De voorstelling in 4 scenes is een uniek theaterstuk, met beelden en muziek die ons meenemen naar het drama dat zich destijds in Roermond en Duitsland afgespeeld heeft.
Het verzet van RK kerk in Roermond passeert de revue, vervolgens het schijnproces in de Nassaustraat en de 13 doden, daarna de deportatie van de circa 3.000 mannen van Roermond die uit hun schuilplaatsen waren gekomen. Tenslotte wordt oude Kampfkommandant met zijn oorlogsmisdaden geconfronteerd als hij in een bejaardentehuis in Duitsland verblijft.
Met onze vijf uitvoeringen van het oorlogsdrama “De 13 van Roermond” in het Royal Theater kijken we met trots terug op een gewaagd en geslaagd experiment.
Voor het eerst in ons bestaan als toneelvereniging hebben we een drama gespeeld. Het verhaal was zeker in Roermond bekend op hoofdlijnen bij veel mensen.
Door het op een geweldige theaterlocatie te brengen is die zwarte bladzijde uit de Roermondse historie opnieuw onder de aandacht gebracht in 4 toneelscenes.
Tijdens de voorstellingen kon je een speld horen vallen. Het publiek reageerde erg positief en voor de spelers/rest van de crew van Ongerein was dit oorlogsdrama een prima ervaring.
Zie ook:
Het stuk in dagblad de limburger
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20181216_00084670/ongerein-linne-brengt-de-13-van-roermond-naar-het-theater .
Filmpje bij "Banken mit Dré"
https://www.youtube.com/watch?v=Lv1ol3PxO-g
***
In april 2019 speelden wij de komedie “Herrie aan de Maas” van de Engelse auteur Pat Cook, origineel “Attack of the lake people”. Het verhaal speelt zich af tijdens een reünie in een huis aan de Maas waar de familie bijeenkomt bij hun exentrieke grootvader, de Majoor.
De plotselinge dood van de Majoor zorgt niet voor verdriet maar juist voor verdachtmakingen. Wat volgt zijn zotte conversaties, vooroordelen en onderling wantrouwen bij de familie en een totaal onverwachte afloop.
De regie was in handen van een nieuwe trainer: Johan Korten
De uitvoeringen waren op:
-vrijdag 5 april
-zaterdag 6 april
-zondag 7 april
-vrijdag 12 april
-zaterdag 13 april
2020 - 2021 Corona
In het najaar van 2019 waren we begonnen aan de repetitie van het stuk "Tel oet dien winst" (Funny money van Ray Cooney).Cor Bastiaans kon ons toch niet missen en zou dit stuk gaan regiseren.
We zouden in het voorjaar van 2020 dit stuk gaan spelen, maar toen een paar weken voor de uitvoering brak de Corona uit.
Na een paar keer uitstellen en opnieuw oppakken hebben we besloten dit stuk in de ijskast te leggen.
2020 en 2021 hebben we helaas geen productie kunnen draaien
2022 geen reguliere productie, maar wel 3 alternatieve produkties
Vanwege de onzekerheid van de Corona maatregelen hebben we het niet aangedurft een grote reguliere produktie te plannen die jullie van ons gewend zijn.Maar we hebben zeker niet stil gezeten, maar liefs drie alternative produkties hebben we dit jaar gedaan, namelijk:
April: Retour friesland
Juni: De geheime kamer van Merlijn
November: Het verdriet van Putbroek
Retour friesland
In april hebben we in het kader van 75 jaar bevrijding in Limburg een toneelmonoloog opgevoerd met als thema “Retour Friesland”
De uitvoeringen waren één keer in Studio TVellef te Linne, drie keer Royal Theater te Roermond en één keer in RCG de Pollart
Dit was een groot succes en heeft voor veel ontroering gezorgt.
In januari 1945 vertrokken 30.000 evacués vanuit Midden-Limburg naar het Noorden. Ook vanuit Roermond werd via Duitsland gedwongen naar Friesland afgereisd. Mevrouw Wilhelmien Korff - Bremmers uit Roermond, die op 21 februari 1945 17 jaar werd in Leeuwarden, heeft verteld over die reis naar Friesland en de terugkeer naar Roermond in mei 1945. U zult daarvan getuige zijn in de vorm van een toneelmonoloog. De getuigenis van Mientje Bremmers wordt gespeeld door José Ververs van Ongerein. Met muziek, voice-over en een korte bevrijdingsfilm uit Roermond maken we het beeld uit die dagen compleet.
De geheime kamer van Merlijn
27 juni hebben we een aantal keer de geheime kamer van Merlijn op gevoerd in basisschool de Triangel te Linne.
Dit is een leuk sprookje waar alles langskomt, van tovenaars, heksen, koningen en prinsessen.
Merlijn, de tovenaar woont in een klein huisje in het bos. Bibbertje, een aardig heksje woont niet ver bij hem vandaan.
Merlijn en bibbertje plagen elkaar voortdurend.
Bibbertje probeerd er achter te komen wat Merlijn in zijn geheime kamer verstopt heeft.
Ondertussen werft Merlijn een nieuwe tovernaars leerling en komt een koning op bezoek die zijn dochter zoekt.
De kinderen wisten niet wat ze meemaakten in dit grappig en af en toe spannend avontuur.
27 juni hebben we een aantal keer de geheime kamer van Merlijn op gevoerd in basisschool de Triangel te Linne.
Dit is een leuk sprookje waar alles langskomt, van tovenaars, heksen, koningen en prinsessen.
Merlijn, de tovenaar woont in een klein huisje in het bos. Bibbertje, een aardig heksje woont niet ver bij hem vandaan.
Merlijn en bibbertje plagen elkaar voortdurend.
Bibbertje probeerd er achter te komen wat Merlijn in zijn geheime kamer verstopt heeft.
Ondertussen werft Merlijn een nieuwe tovernaars leerling en komt een koning op bezoek die zijn dochter zoekt.
De kinderen wisten niet wat ze meemaakten in dit grappig en af en toe spannend avontuur.
Het verdriet van Putbroek
De Cast
***
2023: Boeing Boeing
In 2023 speelde we het stuk: Boeing boeing
Geschreven door Marc Camolletti en bewerkt door Jon van Eerd
Dit was de laatste keer dat onze huis regisseur Cor Bastiaans de regie op zich heeft genomen.
Dit was de eerste keer sinds drie jaar dat we weer een grote productie in de Harmoniezaal in Linne hebben gespeeld, dit dankzij de Corona pandemie.
Het was dan ook een daverend succes.
In 2023 speelde we het stuk: Boeing boeing
Geschreven door Marc Camolletti en bewerkt door Jon van Eerd
Dit was de laatste keer dat onze huis regisseur Cor Bastiaans de regie op zich heeft genomen.
Dit was de eerste keer sinds drie jaar dat we weer een grote productie in de Harmoniezaal in Linne hebben gespeeld, dit dankzij de Corona pandemie.
Het was dan ook een daverend succes.
***
2024: Nieks is waat 't liek
In 2024 speelden we een stuk van Ray Cooney.
Dit keer de eerste keer met onze nieuwe regiseur: Erik Derikx.
We stonden met een grote groep op de buhne waaronder met drie debutanten:
Karen van Horne, Gijs Geerlings en Eric Thissen.
Ook hebben er een aantal leden die lange tijd niet op de buhne hebben gestaan weer acte de présence gegeven.
Het was weer een groot succes!
In 2024 speelden we een stuk van Ray Cooney.
Dit keer de eerste keer met onze nieuwe regiseur: Erik Derikx.
We stonden met een grote groep op de buhne waaronder met drie debutanten:
Karen van Horne, Gijs Geerlings en Eric Thissen.
Ook hebben er een aantal leden die lange tijd niet op de buhne hebben gestaan weer acte de présence gegeven.
Het was weer een groot succes!